Ponti Beach Hotel

Ponti Beach Hotel

Δευτέρα 6 Μαΐου 2019

Στροφή των επενδυτών στο «καταφύγιο» των ομολόγων

Με τα tweet του Τραμπ να προκαλούν έντονες αναταράξεις στις διεθνείς αγορές, οι επενδυτές έκαναν στροφή προς το καταφύγιο των κρατικών ομολόγων από χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, στρέφοντας την πλάτη τους στους τίτλους της περιφέρειας. Έντονες πιέσεις στα ιταλικά χαρτιά, ενώ τα ελληνικά ομόλογα άντεξαν στους κραδασμούς, με την απόδοση του 10ετούς στο 3,34%.

Οι απειλές Τραμπ για αύξηση των δασμών σε κινεζικά αγαθά, ύψους 200 δισ. δολαρίων τίναξαν στον αέρα τις ελπίδες για επίλυση της σινο-αμερικανικής εμπορικής διαμάχης, σηματοδοτώντας αλλαγή πλεύσης από τον πρόεδρο Τραμπ, που προ ημερών είχε επικαλεσθεί πρόοδο στις συνομιλίες μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.

Με τα διεθνή χρηματιστήρια στο κόκκινο και τις κινεζικές μετοχές να κάνουν βουτιά 5%, οι επενδυτές στράφηκαν προς την ασφάλεια του κρατικού χρέους, με ράλι των αμερικανικών κρατικών ομολόγων και των τίτλων από χώρες της Ευρωζώνης με υψηλή επενδυτική διαβάθμιση. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς επέστρεψε και πάλι κάτω από το μηδέν, υποχωρώντας περισσότερο από δύο μονάδες βάσης, στο -0,002%. Αποκλιμάκωση των αποδόσεων και στους υπολοίπους τίτλους του ευρωπαϊκού Βορρά.

Αντίθετη η εικόνα στον Νότο, με τις ανησυχίες για το παγκόσμιο εμπόριο, αλλά και για τη σταθερότητα της ιταλικής κυβέρνησης να εντείνουν τις πιέσεις στα ιταλικά κρατικά ομόλογα. Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι ντι Μάιο, προειδοποίησε για κυβερνητική κρίση, μετά το σκάνδαλο διαφθοράς και τις κατηγορίες περί χρηματισμού εναντίον στελέχους της κυβέρνησης.

Οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων τίτλων της Ιταλίας διευρύνθηκαν έως και έξι μονάδες βάσης, ενώ το spread μεταξύ της απόδοσης του ιταλικού 10ετούς έναντι των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων διευρύνθηκε σε υψηλά δύο εβδομάδων, στις 260 μονάδες βάσης.