Ponti Beach Hotel

Ponti Beach Hotel

Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

Βrexit: «Καταδικασμένη» η Μέι και η συμφωνία;

Οι ελπίδες για μία συμφωνία ανάμεσα στους κυβερνώντες Συντηρητικούς και την αξιωματική αντιπολίτευση του Εργατικού Κόμματος φαίνεται να περιορίζονται δραστικά. Και αυτό έχει να κάνει και με το γεγονός ότι εντείνονται οι πιέσεις στην Τερέζα Μέι να αποχωρήσει άμεσα από την αρχηγία του κόμματος. 

Υπό αυτές τις συνθήκες ενισχύεται αισθητά το σενάριο των πρόωρων εκλογών ή ακόμη και ενός νέου δημοψηφίσματος, παρόλο που η κυβέρνηση επισήμως διαμηνύει πως στοχεύει στο να έχει ψηφιστεί η Συμφωνία Αποχώρησης από τη Βουλή έως τα τέλη Ιουλίου.

Ο Τζον Μακντόνελ, σκιώδης υπουργός Οικονομικών των Εργατικών και Νο2 στην ιεραρχία του κόμματος, σημείωσε πως η αξιωματική αντιπολίτευση έχει κάνει ό,τι ήταν δυνατόν προκειμένου να καταλήξει σε έναν συμβιβασμό, αλλά δεν έχει ακόμη δει ανταπόκριση από την κυβέρνηση. Ανησυχεί δε πως οι όποιες υποσχέσεις από τη Μέι θα μπορούσαν να ανατραπούν από έναν μελλοντικό ηγέτη της Τόρις.

«Δεν έχουμε δει καμία ουσιαστικά μεταστροφή ακόμη από τους Τόρις, που θα μας επέτρεπε να στηρίξουμε μία συμφωνία» είπε ο Μακντόνελ σε δηλώσεις του στο Reuters. «Δεν είμαστε καν κοντά εκεί που θα θέλαμε να βρισκόμαστε» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς από το ειδησεογραφικό πρακτορείο εάν οι διαπραγματεύσεις είναι καταδικασμένες σε αποτυχία, σχολίασε: «Συμμετέχουμε σε αυτές καλή τη πίστει και έχουμε κάνει ό,τι ήταν δυνατόν προκειμένου να καταλήξουμε σε έναν παραδοσιακό βρετανικό συμβιβασμό.

Σημείωσε δε πως μία επιστολή, στην οποία πρώην υπουργοί συμπεριλομβανομένου του Μπόρις Τζόνσον (ο οποίος θα μπορούσε ακόμη και να είναι ο επόμενος επικεφαλής των Συντηρητικών) απαιτούν από τη Βρετανίδα πρωθυπουργό να πει όχι σε τελωνειακή ένωση, δεν βοηθά καθόλου στην κατεύθυνση της συμφωνίας.

«Η επιστολή στην οποία ο Μπόρις Τζόνσον διαμηνύει ότι δεν θα δεχθεί τελωνειακή ένωση- ένα από τα βασικά στοιχεία της πρότασής μας- μας ανησυχεί» είπε. «Μας ανησυχεί επίσης πως εάν αυτός είναι ο επόμενος αρχηγός του κόμματος θα μπορούσε να ανατρέψει την όποια συμφωνία» πρόσθεσε.

Μάλιστα παρομοίωσε τις διαπραγματεύσεις για το Brexit με το να προσπαθεί μία κυβέρνηση να κλείσει σύμβαση, με επιχείρηση, που ετοιμάζεται να κηρύξει χρεοκοπία.

Να σημειώσουμε ότι η πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει ότι θα παραιτηθεί από την αρχηγία του κόμματος, αλλά δεν έχει ακόμη ορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία, παρά τις πιέσεις από τους σκληροπυρηνικούς Brexiteers των Τόρις. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, JPMorgan Chase, σε σημείωμά της προς πελάτες εκτίμησε πως δεν θα «επιβιώσει» στη θέση της πέραν του Ιουνίου.

«Αν και οι ικανότητες επιβίωσης της Μέι έχουν αποδειχθεί εντυπωσιακές έως τώρα, η αίσθησή μας είναι πως αρχίζει πια η κλεψύδρα να μετράει αντίστροφα» επισημαίνουν οι αναλυτές της τράπεζας και προσθέτουν: «Αυτό σημαίνει πως θα είναι δύσκολο να δούμε την ηγεσία της Μέι να παρατείνεται πέραν του τέλους Ιουνίου».