Ponti Beach Hotel

Ponti Beach Hotel

Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

Σχολείο απομάκρυνε ιστορικό πίνακα γιατί έδειχνε μόνο λευκά παιδιά

Ένας πίνακας της εποχής της Μεγάλης Ύφεσης (1929-1939) που απεικονίζει λευκά παιδιά να παίζουν έξω το χειμώνα αφαιρέθηκε από το Γυμνάσιο Percy Julian στο Oak Park του Σικάγου, επειδή η διεύθυνση θεώρησε ότι «δεν εκπροσωπούσε την ποικιλομορφία(diversity) του σχολείου».

Ενώ μερικοί δήλωσαν ότι ο πίνακας φέρνει «αναστάτωση» στους μαθητές του χρώματος που ένιωθαν ότι τους απέκλειε το σχολείο, ένας ντόπιος συνταξιούχος καθηγητής ιστορίας της αμερικανικής τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις, παρομοίασε την απομάκρυνσή του με ένα «σύγχρονο κάψιμο βιβλίου».

"Δεν υπάρχει τίποτα προσβλητικό στον πίνακα αυτόν. Απλώς δείχνει όλα τα λευκά παιδιά που παίζουν", δήλωσε ο David Sokol, ιστορικός, συγγραφέας και κάτοικος του Oak Park. "Μόνο επειδή δεν έχει μαύρα παιδιά, δεν τον κάνει κακό. Δεν εμφανίζει καθόλου στερεότυπα. Έτσι ήταν το Oak Park τότε. Δεν μπορείτε να διαγράψετε την ιστορία".

Ο διευθυντής Todd Fitzgerald ανακοίνωσε την αφαίρεση του πίνακα "Child and Sports-Winter", πίνακας που εντάσσεται στα ιστορικά “WPA murals” (τοιχογραφίες που είχε χρηματοδοτήσει την εποχή εκείνη το Works Progress Administration για όλη την Αμερική - βλέπε κάτω) με ένα ηλεκτρονικό μήνυμα που στάλθηκε στο προσωπικό του σχολείου τη Δευτέρα.